fbpx

Stress og de fysiske og psykiske symptomer.

Stress, overlæsset og for lidt tid?

De fysiske og psykiske fænomener og symptomer ved langvarig stresspåvirkning

Artikel af Kim D. Matzen

Stress er ikke en sygdom, men kroppens svar på en eller flere belastninger der kan være både fysiske og psykiske. Ofte er der ikke kun én faktor der udløser stress, men flere faktorer, og både arbejdsliv og privatliv kan udløse stress.

I det følgende kan du læse om de symptomer der ofte er relaterede til stress. Nogle oplever få, og andre flere samtidige stress-symptomer. Læs om hvilken hjælp der er mest meningsfuld for dig.

Er du stresset lige nu? Så er du sikkert også utålmodig og rastløs, derfor er det vigtigt du roligt tager din tid, og læser artiklen fra ende til anden.

Fysiske symptomer på stress

Stresssymptomerne kommer af, at det sympatiske nervesystem bliver aktiveret, hvorved der bl.a. frigives adrenalin i større mængder. Dette giver indre uro, rysten på hænderne, koldsved, hjertebanken, højt blodtryk og hurtigere puls. De små blodkar trækker sig sammen, og vi bliver blege og pupillerne bliver store. Mange fryser og føler, at tæer og hænder bliver kolde. Vejrtrækningen stimuleres også, og der kan opstå en følelse af åndenød, såkaldt hyperventilation, der resulterer i kramper i fingre pga. for lavt kuldioxidindhold i blodet.

Ved længerevarende stress afløses nogle af ovenstående symptomer ofte af fordøjelsesproblemer, som kan resultere i tynd eller hård mave. Man får ondt i maven fordi tarmene bliver irriterede, og trækker sig krampagtigt sammen. Mange føler at de ofte skal på toilettet, og der kan være problemer med ufrivillig vandladning. Nogle reagerer med nedsat appetit, og ved længerevarende stress kan der opstå vægttab. Lysten til sex svinder hen, og nattesøvnen bliver dårligere.

Hovedpiner er også ofte stressens følgesvend, og kan skyldes det høje blodtryk. Men kan også i de fleste tilfælde føres tilbage til muskelspændinger i nakke og skuldre. Når man føler sig belastet slapper man ikke af, men spænder musklerne som et slags kropspanser. Og smerte opleves stærkere, når man er stresset. Træthed er et karakteristisk symptom ved stress, ligesom nogle oplever hårtab.

Mange beskriver ofte deres stresssymptomer som: Dårlig mave, uro i maven, trykken for brystet, brystsmerter, halsen snører sig sammen, vejtrækningen er let og hurtig, glemmer at trække vejret, tunnelsyn under press, en fornemmelse af at være fjern, ikke at føle sig helt tilstede, en følelse af at være let og ikke have en tyngde eller grounding.

Lyder dette som noget du kender? læs videre for stressens symptomer kommer i mange former........

Sygdomme og stress

Stress kan påvirke evnen til at gennemføre en graviditet, siger et studie offentliggjort i American Journal of Epidemiology. Risikoen for at føde et dødt barn stiger 2.5 gange hos kvinder der er hårdt påvirkede af stressorer, sammenlignet med kvinder som ikke er stressede. Risikoen er dog lille så forskerne mener at gravide kvinder generelt blot skal bruge denne oplysning til at være opmærksomme på at få hjælp, hvis de er stressede.

En række sygdomme kan forværres af stress. Personer med forhøjet blodtryk kan få en forværring. Ved åreforkalkning i hjertet (iskæmisk hjertesygdom) hvor kranspulsårerne allerede er forsnævrede. Vil den øgede belastning af hjertets pumpeevne kunne medføre smerter i hjertet pga. iltmangel i hjertet, såkaldt angina pectoris. Man kan også opleve at hjertet ”slår hårdt” da adrenalinreceptorer i hjertet reagerer på den øgede mængde adrenalin i blodet. Hjerterytmeforstyrrelser, en knugende fornemmelse eller ondt i brystet kan også være stressrelaterede.

Astmapatienter oplever ofte en akut forværring, sukkersyge, migræne og visse former for epilepsi kan også forværres. På grund af det nedsatte immunforsvar kan personer med kroniske betændelsestilstande få en opblussen, og dette er måske grunden til at folk med tendens til mavesår kan få tilbagefald og mavesmerter ved længere tids belastning.

Mavesår skyldes en infektion i mavesækken, som mange er i stand til at holde nede, så den ikke udløser symptomer, hvis deres immunforsvar er velfungerende. Mennesker med kroniske sygdomme, som f.eks. psoriasis og leddegigt, oplever ofte en forværring ved stress.

Hæng i og læs videre, for i det følgende kan du læse om hvordan stress påvirker din psyke og din adfærd.....

Stresset kvinde som ikke længere har kontrol over sin situation
Ikke at have kontrol over sin egen situation, er en typisk stressfaktor

Psykiske symptomer på stress

Psykiske symptomer på stress skal ikke adskilles fra de fysiske stresssymptomer, og fra den adfærd som stresspåvirkningen udløser. For de påvirker nemlig alle hinanden. Så hvordan vi har det fysisk påvirker vores psyke, og vores psyke påvirker vores fysik, og det kan være både i en konstruktiv eller destruktiv retning.

Irritabilitet, uro og rastløshed er ofte de første psykiske symptomer. Aggressivitet, angst, opgivenhed, ligegyldighed og udmattelse. Ofte følger hukommelses- og koncentrationsbesvær, og en oplevelse af at være uengageret og drænet for følelser. Dette er meget kritisk og stresstilstanden kan være på vej over i udbrændthed.

Indelukkethed og social tilbagetrækning opleves ofte. På den ene side er der brug for ro og hvile, og på den anden side kan det være en ond cirkel, da du afskærer dig fra dine nærmestes hjælp og støtte. Mindre humoristisk sans og ulyst ved ting som du tidligere kunne lide og som gjorde dig glad. Sommetider kan du opleve at være følelseskold, og andre gange at følelserne overmander dig, eller løber af med dig. Stress kan påvirke troen på dig selv og dit eget værd. Du kan opleve tomhed, at du ikke rigtig er dig selv, eller at du ikke rigtig er til stede i dit eget liv.

I svære tilfælde kan det gå så galt, at en stresstilstand kun vanskeligt kan skelnes fra en hjerneskadetilstand.

Ja, det er skræmmende læsning, men hold ud og find snart ud af hvad du kan gøre.......

Adfærdsmæssige reaktioner på stress

I forsøget på at holde energien og humøret oppe og for at undgå at mærke hvad kroppen forsøger at fortælle dem, griber mange til stimulanser og misbrug, når de møder stress. Tobak, alkohol og kaffe er de almindeligste angstdæmpende og beroligende præparater, og brug af beta-blokkere er også ret almindeligt.

Vær opmærksom på ændret adfærd, såsom vredesudbrud, mistro, aggressiv og/eller truende adfærd, kynisme, ligegyldig adfærd, glemsomhed og dårlig nattesøvn. Nogle oplever tunnelsyn i pressede situationer og en reduceret præstationsevne, som så igen gør, at du bruger endnu flere ressourcer på at forsøge at følge med, og modstå presset.

Hvad du skal være opmærksom på hvis du har stress

I denne artikel har jeg givet dig et indblik i, hvilke symptomer der kan være stressrelaterede. Det er meget individuelt hvilke, og hvor mange symptomer der udløses af stress, og hvordan de opleves. Nogle har få, og andre mange forskellige reaktioner.

Husk det kan være meget svært at vide, hvad det er der stresser dig. Hvis du var 100% klar over hvad der udløste din stresstilstand, så ville du nok med stor sandsynlighed fjerne dig fra stressoren. Og søge nye rammer og relationer, som er mere sunde for dig.

Oplever du bare nogle få af de stress-symptomer, som er beskrevet ovenfor, så er der muligvis god grund at kontakte en professionel stresskonsulent, psykolog eller psykoterapeut. for des længere tid du bliver udsat for stresspåvirkningen og har stressreaktioner, jo sværere er det at komme ud af stresstilstanden igen. Du kan blive langvarigt skadet af stress. Og du skal være opmærksom på, at du kan have været så længe i en stresstilstand, at du faktisk ikke kan huske hvordan det føles og mærkes, når kroppen er i dens normale balancerede og afslappede tilstand.

For at kunne finde tilbage til dig selv, og kunne se på dit liv som det er, uden påvirkning og farvning. Så kan det være nødvendigt og meget givtigt helt at skifte miljø i en periode. For at du kan få klarsyn over: hvor er jeg i mit liv? og hvad er det der sker omkring mig? og hvad vil jeg?

Afslappet kat. Når du er stresset har du brug for ro og hvile
Når du er stresset har du brug for masser af ro og hvile. Kig på en kat og lær af den.

Sådan arbejder jeg med stress sammen med dig

En langvarig stresstilstand kommer de fleste ikke ud af ved egen hjælp. Havde du haft det fulde overblik, og selv været opmærksom på de alarmsignaler din krop utvivlsomt har givet dig. Så ville du med stor sandsynlighed slet ikke have været i en langvarig stresstilstand.

Derfor er det vigtigt at du opsøger hjælp, og gerne på flere fronter, så du gør noget godt for både krop, sind og sjæl.

Måden jeg arbejder med stress på er, at vi bl.a. sammen undersøger, hvad der er de største stressfaktorer for dig lige nu, og hvilke muligheder du har for at ændre på dette. Vi undersøger også, hvordan det kan være, at du ikke har opdaget og reageret på de signaler, der fortæller dig at  noget ikke er godt for dig, eller som er for meget for dig. Dette er meget vigtigt, så du ikke havner i samme situation med for høj stressbelastning igen senere i livet.

Og så kigger vi på hvad, og hvor meget du selv har mulighed for at ændre i det stressmiljø, som du befinder dig i. Og hvilke valg der kan være nødvendige at træffe, og hvordan disse valg evt. gøres til virkelighed. Vi kigger også på, hvordan du restituerer dig selv, så du kommer tilbage til livet og får overskuddet, balancen og energien tilbage. Alt dette er noget der foregår i terapilokalet og er helt individuelt i forhold til hvem du er, og hvad du har behov for.

Kim D. Matzen
Psykoterapeut MPF

Kommentarer

 1. jeg har for mig et meget vigtigt spørgsmål. Vil en rorschach test give det rigtige billede af ens personlighed ved tilstedeværelse af langvarig stress?.

  1. Kære Lisbeth.

   Mange tak for dit spændende spørgsmål som rummer ganske mange lag.
   Jeg må desværre blive dig svar skyldig i det jeg som gestalt terapeut ikke benytter Rorschach, eller andre skriftlige tests. Så jeg håber du kan finde nogle der er uddannet i Rorchach og få et konkret svar.

   Fænomenologien er den metode gestalt terapeuter benytter. Det vil sige vi er specielt trænede i at være opmærksomme på de fænomener der opstår i kontakten mellem terapeuten og klienten.
   Og det vil altid være øjebliksbillede. Du er den du er lige nu.

   Jeg håber du måske alligevel kunne kunne bruge svaret 🙂

   Du er velkommen til at kommentere eller spørge igen.

   Med venlig hilsen
   Kim Matzen

 2. Jeg ved godt at stress på længere sigt kan udløse en masse fysiske symptomer. Alligevel (er diagnosticeret med helbredsangst) gør de fysiske symptomer mig så bange. Jeg har haft angst siden starten af tyverne og periodevis alvorlig stress mange mange gange. Ved at jeg får følgende symptomer: hjertebanken, uregelmæssig hjerterytme (er EKG-undersøgt adskillige gange), svedtendens, rysten, fordøjelsesproblemer (noget der er kommet til indenfor de sidste 3 års tid), forstoppelse/løs mave/uro i maven/mavekramper, kvælningsfornemmelser, søvnbesvær (vågner flere gange hver nat) osv osv. Selvom jeg et klar over det er jeg ved at dø af skræk hver eneste gang jeg får sådan en periode. Den ene dag tænker jeg: “Kræft i halsen, kræft i maven, kræft i hjernen, kræft i livmoderen, hjertefejl som lægerne ikke opdager osv osv . Mine symptomer skifter fra gang til gang. Pudsigt nok veksler mine perioder mellem at være hjerterelaterede, maverelsterede osv. Mit spørgsmål går på om de fysiske symptomer kan blive forværret, sætte gang i mere angst og stress og så igen give flere symptomer? En ond cirkel. Kan den nogensinde brydes og hvordan? Jeg er ikke god til at mærke min krop på den måde. Jeg bliver SÅ angst. Frygter kræft 24/7.

  Som tidligere nævnt har jeg helbredsangst og generaliseret angst. Har været medicineret on/off siden starten af tyverne. Jeg er snart 41 år gammel. Er uddannet lærer, har mand og tre børn hvoraf det ene barn er handicappet. Jeg begynder at læse socialpædagogik i næste uge.

  Mvh Kristina Hansen

  1. Kære Kristina.

   Mange tak for at du deler din historie. Det rørte mig meget at læse den.
   Samspillet mellem krop og psyke er meget komplekst. Nogle mener for i øvrigt at krop og psyke er det samme. Derfor måtte jeg tænke mig godt om inden jeg svarede dig.
   Men det gør jeg nu, og skal prøve at gøre det kort og konkret.
   Jeg er overbevist om at dine fysiske symptomer kan forværres, eller endda skabes af din angst og medfølgende stress. Som jeg læser det du beskriver, så er det angst og stresssymptomer, altså at du oplever kroppen i alarmberedskab, som så gør dig yderligere bange, og den onde cirkel er i gang.

   Jeg er overbevist om at du kan få brudt den cirkel over tid, hvordan er meget svært at svare på, da vi ikke har mødt hinanden, og at det vil være individuelt hvad der er mest gavnligt. Umiddelbart tænker jeg at det ville være udviklende for dig både at arbejde med din krop, lære dig selv bedre at kende via kroppen, forstå dens signaler, og at kunne berolige dig selv når du mærker uro og faresignaler. Og samtidigt arbejde med hvad du er bange for, få angsten gjort mere konkret, så det bliver til noget du enten kan begynde at håndtere, eller hvis noget er et livsvilkår, at du så kan lære at acceptere dette, og leve med at der er mange ting i livet vi har meget lidt, eller ingen kontrol over. Og at dette er en del af eksistensen og at være menneske.

   I individuel terapi ville du kunne sammen med en terapeut kunne undersøge hvad der ville være godt for dig. Individuel eller gruppeterapi, ville kunne hjælpe med at afklare bla.a hvordan du forholder dig til din angst. Og arbejde med kroppen kan være rigtig mange forskellige ting, fra yoga, dans, massage, afspænding, meditation, til decideret kropsterapi.
   Du er meget velkommen til at kontakte mig hvis du er interesseret i en samtale.

   Meget spændende med din nye uddannelse, held og lykke 🙂

   Med venlig hilsen
   Kim Matzen

 3. Hej Kim.

  Jeg er ramt af stress, anerkendelsen af det er jeg ikke nået helt i hus med endnu. Jeg har haft stress symptomer i en 2 års tid, men jeg har valgt at overhøre symptomerne indtil januar i år, hvor min mand og min mor fik presset mig til at gå til lægen. Lægen konstaterede stress, depression og begynde ocd tegn. Jeg bruger utroligt meget tid på at gøre rent og putte ting i kasser, for så må der jo komme orden inde i mig os. Jeg har næsten samtlige psykiske symptomer du beskriver, nogen af de fysiske og adfærdsændringer. Jeg har i lang tid haft følelsen af ikke og være i kontakt med mig selv og bare være en robot. Nu er jeg kommet mere i kontakt med mig selv og det skræmmer mig. Jeg kan slet ikke genkende mig selv og jeg har følelsen af jeg er ved at blive sindsyg! Bliver tingene nogensinde normale igen? Bliver jeg mig igen?

Skriv en kommentar